Akoestiek

Akoestische wandpanelen“Deze ruimte heeft een slechte akoestiek”

Daarmee bedoelt men dat het geluid in een ruimte niet overeenkomt met het gebruik van een ruimte. De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van de geluidsabsorptie en de reflectie (terugkaatsing) van het geluid door de wanden en andere attributen in een ruimte.

Iedere ruimte vraagt om haar eigen akoestiek. Een kantoortuin wordt bijvoorbeeld op een andere manier ingericht dan een klaslokaal of een vergaderzaal. Iedere ruimte heeft andere eisen.

Wat is geluidsabsorptie?

Hoe harder het materiaal, hoe minder het geluid kan absorberen. Is uw ruimte ingericht met harde materialen zoals hout en staal. Deze materialen reflecteren het geluid en dit klinkt voor het menselijk gehoor hard en vervelend. Materialen met de eigenschappen “zacht” en “poreus””oftewel materialen die opencellig zijn, absorberen geluid goed.

Geluid bestaat uit trillende luchtdeeltjes. Zachte materialen kunnen deze luchtdeeltjes opnemen. Het geluid dringt in het materiaal. De heen en weer gaande luchtdeeltjes ondervinden wrijving in het materiaal. Deze wrijving veroorzaakt warmte Het geluid verdwijnt eigenlijk in het materiaal. Hoe meer poreus het materiaal is, hoe beter de geluidsabsorptie.

Nagalmmeting

Met een nagalmmeting wordt de tijd gemeten waarbinnen het geluid in een ruimte afneemt. Door middel van een nagalmmeting kunnen wij bepalen wat de akoestische conditie van uw ruimtes is. Wij beschikken over de juiste meetapparatuur om de nagalmmeting optimaal te kunnen uitvoeren.

Een nagalmmeting wordt ook wel nagalmmeting RT60 genoemd. De reden hiervan is dat ERT60 staat voor Reverberation Time omdat wordt gemeten hoelang het duurt voor het geluid in een ruimte met 60dB afneemt.
De nagalmmeting resulteert in een getal met een cijfer achter de komma, dit is de nagalmtijd in seconden.

Your Sense is specialist in het uitvoeren van een nagalmmeting. Na de meting ontvangt u een rapport met onze bevindingen, onze conclusies en natuurlijk een praktisch advies.